• | News
  • | 2 min reading

Attackannonser tydligt inslag i partiernas valkampanjer

Hittills i år har de politiska partierna satsat 11 miljoner kronor på politisk reklam via sociala medier. Mest satsar Socialdemokraterna, följt av Kristdemokraterna och Centerpartiet. En del av budgeten läggs på attackannonsering – reklam vars syfte är att smutskasta motståndaren.

Share with others

Olof Gränström - Whispr Group

Det visar Whispr Groups digitala Valbarometer där man nu för första gången kan följa de politiska partiernas kampanjstrategier i realtid.

  • Sociala medier har blivit en allt viktigare kanal för politisk reklam och kan ses en slags digital dörrknackning där partierna kan prata ostört med sina väljare, säger Olof Granström, senior analytiker på Whispr Group. Med Valbarometern kan vi exempelvis se vilka partier som spenderar mest pengar, vilka ämnen de pratar om och vilka målgrupper de riktar sig till.

Data från Valbarometern pekar på stora skillnader mellan partiernas kampanjstrategier, bland annat att:

  • Socialdemokraterna har lagt mest pengar på politisk annonsering (3,1 mkr) medan Vänsterpartiet har lagt minst (278 tkr).
  • Lag och ordning är det ämne som partierna spenderar allra mest pengar på i sin annonsering, följt av Skola och utbildning. Frågor som rör miljö och klimat hamnar på nionde plats medan EU är den fråga som partierna prioriterar lägst.
  • Knappt 600 tkr har lagts på attackannonsering där Kristdemokraterna satsat mest medan Vänsterpartiet satsat minst.
  • Partierna slåss framför allt om Stockholmsregionen, följt av Skåne och Västergötland. Minst fokus i annonseringen får Jämtland och Gotland.

Valbarometern uppdateras varje månad fram till valet. För full tillgång till all data och analys, klicka här.

 

Om Whispr Groups Valbarometer
Valbarometern baseras på importerad data om all politisk annonsering inför valet 2022 från Meta:s Ad Library. Data innehållande annonsstatistik om bland annat antal, räckvidd, kostnad, demografi och ämne analyseras och görs tillgänglig via Whispr Groups AI-drivna insiktsplattform. Annonserna är så kallade dark ads som publiceras på Facebook, Instagram och Messenger och som enbart syns i de målgrupper som annonserna är riktade till.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Olof Gränström, 076-022 00 57 olof.granstrom@whisprgroup.com
Maria Engström, 0766-98 11 08 maria.engstrom@whisprgroup.com

Share with others